25 Ağustos 2011

Biz sizi öyle sanıyorduk?

Meşhur bir video var düşünce özgürlüğü ve topluma dayatılan politika üzerine. Bir kurbağayı kaynayan suya koyun, hemen dışarı zıplayacaktır; fakat aynı kurbağayı soğuk suya koyup hafifçe suyu ısıtmaya başlayın. O suyun kaynadığını fark edinceye kadar kurbağamız çoktan ölmüş olacaktır. Aynısı bize uygulanmıyor mu sizce?

Kafa yormadıkça bu duruma ya da bunu fark etmedikçe suyumuzun ısındığını anlayamayız. Hani uzun süredir görmediğin akraban ziyarete gelir. “ Aaa ne kadar büyümüş bu çocuk!” der, benim 10 yıl sonraki halimi görmüştür çünkü. Değişimi anında fark eder. İşte biz bu noktadayız artık. En azından ben öyle olduğuna inanıyorum. O zaman süreci geçti, sadece etrafımızda süregelen olaylara bakıyoruz ve susuyoruz. Kuyuya bile bağıramıyoruz.

Bu ülke mizah dergilerini hiçe saydı ve kapatma kararı verdi. İnternete saçma sapan yasaklar koydu. Ramazan dolasıyla sokaklardan masaları kaldırttı. Televizyonda bir kadınla bir erkeğin 10 cm yan yana gelmesi  halinde sahneyi kesti, ne var ne yok sansürledi. Ramazan diye çarşaf, türban dağıtmadığı kaldı. Zira geleceğimiz bu yönde. Bayanların kendileri için en kısa zamanda kapanma adına ne varsa almalarını öneriyorum.

Bütün bu kararlar verildi, bazıları tepki gördüğü için ertelendi. Çoğu ramazan olduğu için uygulandı denildi, fakat bunları 30 günlük ücretsiz sürüm olarak düşünün. Yapılanlar beğenilirse, yıllık sürüme geçilecek.

Ben lise 2'deyken okulumuza yabancılar gelmişti. Almanya, İspanya, Norveç gibi birçok ülkeden gelen yaşıtımız gençlerle konuşma fırsatı bulmuştuk. Ben bir Alman kızla yakın arkadaş olmuştum. Tanışma faslından sonra ilk olarak Türkiyeyi nasıl bulduğunu sormuştum. Çok şaşırdığını söylemişti. Neden diye sorduğumda da “Türkiyeyi türbanlı kadınların, cüppeli adamların olduğu bir yer diye biliyorduk” demişti. Ankara'da birçok yeri gezdirdiğimizde ise şaşkınlığı daha da arttı. “Gördüğün gibi biz öyle insanlar değiliz” demiştim arkadaşıma. O ise hala “Biz sizi öyle sanıyorduk” diyordu. Arkadaşım ülkesine dönerken düşünceleri değişmişti, artık bizi modern insanlar olarak görüyordu(!)

Ahh ne kadar yanlış tanıtmışım ülkemi halbuki. Onların fikirlerini reddetmemize gerek yok, bu dertten kurtulduk. Bırakın istedikleri gibi düşünsünler, zaten yanlış değiller artık. Bizim suyumuz haylice kaynadı.


Konuyla alakalı olarak bunu da okuyabilirsiniz.

2 yorum:

Süpersonik Çok Bombastik dedi ki...

Yazdıklarından kabullendiğin görülüyor bu durumu. Türkiye' nin çizgisi hep belliydi ama son birkaç yıldır hızlandırılmış bir tur yaşıyoruz sadece. Bu hızlandırılmış tur da gazlamayla ivme kazanıyor ancak. Her şey sonunda özüne varır. Eh özünde o kadar da şiddet, hoşgörüsüzlük yanlısı bir millet de olmadığımıza göre sadece galeyana getirmelere karşı dikkatli davranmak gerekiyor.

Uyumayan Ses dedi ki...

sadece bilmek, etrafta dönen dolapları anlamak yapabildiğimiz şey. ötesi yok ne yazık ki.