16 Ocak 2012

İnfaz

Kimin ne söylediği önemli değildir. Neyin kim tarafından söylendiği önemlidir.

Size şu an hayatınızda göreceğiniz en akıl dolu cümleyi kurabilirim. Belki de tekrar tekrar okuyup aklınızın uçtuğunu hissedecek ve cümleden hiçbir şey anlamayacaksınız. Uzun süre kendinize gelemeyeceksiniz. Kendinize geldiğiniz an ise bu cümlenin benim parmaklarımdan çıkıp kafanıza mıhlandığı zamana denk gelecek. Bir eylem ne kadar etkileyici olursa olsun, önemli olan kendisinden öte kime ait olduğu değil midir?


"Yeryüzünde tek bir çocuk bile acı çekiyorsa Tanrı yoktur."   F. Dostoyevski

Etkileyici bir cümle. Acımızı perçinlediği kadar içimizdeki maneviyatı da etkiliyor. Kendini tekrar tekrar okutturuyor, düşündürüyor.

Peki aynı cümleyi ev arkadaşın muhabbet arasında söylese, ne kadar önem verirdin? Twitter'da takip ettiğin ünlü biri söylese? Hoşlandığın üniversite hocan söylese? Ya iki kuruş önüne attığın bir sokak dilencisi söylese? Her birinin sende bırakacağı etki farklı olurdu.

Bu yüzden ki önüne gelen yazıları kimin yazdığına bakıp okumuyorsun, şarkıyı kimin yaptığına bakıp dinlemiyorsun. Hepsi birer ön yargı. Onun yaptığı müzikten, yazdığı yazıdan ne olur?

Asıl aklıma gelen soru ise bu insanlar gerçekten yüce olduğu için mi sözleri değerli, yoksa değerli sözler sarf ettikleri için mi yüceler?

2 yorum:

Elma Lekesi dedi ki...

İnsanlar yüce değildirler. Fikirler, eserler yücedir. Sanatına, aklına hayattaki duruşuna hayranlık duyduğum insandan uzak dururum ben. Çünkü herkes özel hayatında, günlük rutininde sersemdir. Hayal kırklığı kaçınılmazdır. ;)

Mjora dedi ki...

valla herkesin hayatına kimse karışamaz...bu bayan şu şekli giyinir vu şekli giyinir..

ben bu konuda şöyle düşünüyorum : önemli olan ortaya bir ürün (söz,kitap,müzik,cümle) çıkarmaktır kim olursan ol...ha ünlü olunur o sözle veya olunmaz ayrı bir konu..bu yazarların sözlerinin bu kadar önemli olması birkaç şeyle açıklanabilir...bu yazarlar o dönem içinde söz söyleyebilme yetisine sahip olan ender insanlardandır ve yıllar geçse de sözü geçen yazarlar kendilerini halihazırda kanıtladıkları için söyledikleri sözler de önemli kabul edilmiş...freud'un , baudelaire'in bir konu hakkında söyledikleri önemlidir fakat bunun neden onlar tarafından söylenince ünlü olduğunu açıklamak zordur...
aynı zamanda bu ünlü olmayan , fakat güzel söz söyleyebilen insanların unutulacağı , karanlıkta kalacağı anlamına gelmez...insanlar buna yön verir , okuyan seni nasıl yüceltmek istiyorsa yüceltebilir veya aynı şekilde yerin dibine de sokabilir...
en basit anlamda önemli bi konuda bu yazarlar ne demiş ne dememiş bu önemlidir...
kendimce şunu da düşünüyorum , söylenen söz daha önemlidir kimin söylediği değil de...zaten öğrendikten sonra kimin söylediğini insanın aklında kalmıyor...güzel bir söz vardı X'in söylediği diyorsun ama söz daha önemli oluyor X'in yanında...

evet garip bir durum...